top of page

2.

Chinese
Kruidentherapie

Wat is het nu precies?

Ik maak gebruik van kruidenmengsels, samengesteld uit planten, mineralen en soms dierlijke producten, om het lichaam en de geest in balans te brengen. Ik schrijf deze kruidenmengsels voor in korreltjes, pillen of granulaat en bij kinderen eventueel in de vorm van een tinctuur. 

​

De kruiden worden geselecteerd op basis van hun eigenschappen, zoals smaak (bijv. bitter, zoet) en thermische werking (bijv. verwarmend of verkoelend). Ze werken in synergie om specifieke gezondheidsdoelen te bereiken, zoals bijvoorbeeld het versterken van je immuunsysteem, verminderen van ontstekingen, of het kalmeren van de geest. De Chinese kruidentherapie wordt altijd gepersonaliseerd, afgestemd op jouw constitutie en klachten.

 

Waarom acupunctuur en kruiden combineren? 

Acupunctuur werkt snel en gericht. Het kan acute pijn verlichten, spanningen losmaken, of blokkades in de energiestroom opheffen. Kruiden hebben een langdurige, diepgaande werking en ondersteunen interne processen zoals het herstellen van de spijsvertering, versterken van het immuunsysteem of reguleren van hormonen. Samen zorgen ze voor een combinatie van verlichting (acupunctuur) en blijvend herstel (kruiden).

 

Een simpel voorbeeld van een klacht die ik vaak voorbij zie komen in de praktijk is vermoeidheid (een zwakke immuniteit of herstel na ziekte). Tijdens de acupunctuurbehandeling stimuleren we de circulatie van qi (energie) en bloed, terwijl kruiden de bouwstenen leveren om deze te voeden en versterken. 

​

Zit er verschil tussen Westerse en Chinese Kruidentherapie?

Jazeker! Chinese kruidentherapie is meer gericht op een diepgaande balans en preventie, terwijl westerse kruidengeneeskunde zich vaak baseert op biochemische inzichten en symptomatische verlichting.

 

De traditionele chinese geneeswijze gebruikt kruiden in complexe mengsels (formules) waarin ingrediënten samenwerken, het gaat hier dan ook vooral om de synergie. De samenstelling wordt aangepast aan de specifieke behoeften van de patiënt. De Westerse kruidengeneeskunde bestaat vaker uit enkelvoudige kruiden of  ‘eenvoudigere’ mengsels die eerder gericht zijn op het behandelen van bepaalde symptomen.  

 

​

Image by Christin Hume

TCG

De Chinese kruidentherapie wordt vaak gecombineerd met acupunctuur binnen de TCG. En sluit naadloos aan bij de bovengenoemde behandelmethode. Ik combineer deze dan ook vaak. 

Image by 五玄土 ORIENTO
Image by Katherine Hanlon
bottom of page